Dobra kawa nie koniecznie musi być ziarnista, może być także mielona i będzie równie dobrze smakować jak ta pierwsza. Najlepszej jakości kawa mielona pochodzi z plantacji w Gwatemali, Brazylii, Meksyku, Tanzanii i Indiach. Składa się z dwóch rodzajów zmielonych ziaren: Arabiki i Robusty. Jest świetną propozycją dla prawdziwych koneserów kaw poszukujących nowych wrażeń smakowych.
Może zacznijmy najpierw od tego w jaki sposób powstaje taka kawa, jakie etapy muszą przejść owoce, by w końcu uzyskać produkt zdatny do spożycia. Ziarna kawy uzyskuje się z drzewa, zwanego kawowcem. Preferowane jest zbieranie ręczne, choć oczywiście jest także bardziej pracochłonne. Po zebraniu kawę trzeba pozbawić łupin i może to odbywać się na dwa sposoby:
- na sucho – w tej metodzie owoce rozsypuje się na dobrze nasłonecznionej powierzchni. Po określonym czasie, a dokładnie po upływie 4 tygodni maszyny, zwane łuszczarkami oddzielają ziarna od miąższu i skórki;
- na mokro – ten etap produkcji wygląda nieco inaczej, miąższ usuwa się za pomocą maszyny zgniatającej owoce między dwoma powierzchniami. Później moczy się je w wodzie i poddaje fermentacji. Fermentacja trwa 24 godziny i po tym czasie owoce suszy się na słońcu bądź w specjalnych suszarkach. Kiedy suszenie zakończy się to resztki miąższu i skórek zostają usunięte.
Kolejnym etapem jest wypalanie ziaren w specjalnych piecach, gorące powietrze unosi się w całym piecu, otaczając ziarna z każdej strony, w ten sposób palenie odbywa się równomiernie. Ten etap jest najważniejszy, bowiem od niego zależy czy uda się wydobyć z ziaren to co najlepsze- pełnię smaku i aromatu. Aby uzyskać kawę mieloną, ziarna mieli się za pomocą metalowego żarna. Kiedy ziarna przejdą przez te wszystkie etapy to finalnie uzyskujemy kawę mieloną gotową do zaparzania. Kawa bez wątpienia jest najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie. Posiada szereg pozytywnych właściwości wpływających na zdrowie. Najważniejszy jest jej efekt pobudzający, już po 15 minutach od wypicia poprawiają się zdolności myślenia, koncentracji, a także usuwa zmęczenie.
Są także inne korzyści z picia kawy, napój ten jest bogatym źródłem antyoksydantów, a one z kolei zwalczają wolne rodniki w organizmie, usprawniają mechanizmy obronne, a także pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Zawarte w kawie antyoksydanty chronią przed uszkodzeniami materiał genetyczny w komórkach, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych. Kofeina jest bardzo ceniona przez przemysły farmaceutyczne, dlatego znajduje zastosowanie w lekach przeciwmigrenowych, przeciwastmatycznych i przeciwbólowych. Przemysły kosmetyczne także wykorzystują kofeinę do produkcji kosmetyków ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wybierając kawę, powinniśmy wybierać taką wysokiej jakości. Sklepy internetowe działające na terenie Polski oferują oryginalne kawy włoskie bez posmaku goryczki, za to z posmakiem słodyczy. Kawa mielona Cosmai jest świetną propozycją dla osób poszukujących nowych smaków, taka kawa sprawi, że będziemy chcieli, aby spotkania przy kawie trwały wiecznie.